Despre mine

Fotografia mea
Născut la Moineşti (dupa ce fusese conceput la Bacău ori Piatra Neamt) de aici: MOINEŞTEANU. A făcut "cătănia" la Rădăuţi şi Iaşi, iar mai apoi s-a oprit la București. Atras de turism: practicat, teoretizat, predat și seminarizat, scris de și despre subiect, mai bine de 35 ani (continu intre 1976 - 1994 şi din când, în când - pentru cei dragi, chiar şi acum); "en passant" pe la vreo 4 companii de turism - cea mai cunoscută Nouvelles Frontieres - Simpaturism (unde a petrecut câţiva ani plini de "efervescenţă şi romantism revoluţionar"). Se numără printre inițiatorii turismului rural şi ecoturismului, din România.

sâmbătă, 21 aprilie 2012

Moinesti - Municipiul Dada, Revival

Moineștiul, orașul meu natal, se pregătește să organizeze un eveniment care îl poate propulsa, mai curând, în rândul destinațiilor internaționale ale turismului cultural.


Lumea tratează totul cu o normalitate nonconformista, cum numai în Municipiul Dada poate fi făcut. Au realizat mai întâi cu afișul.
Apoi au făcut programul evenimentului

       SIMPOZION ANUAL & EXPOZITIA MUZEALA
             “TRISTAN TZARA ȘI CULTURA DADA”

Vineri, 11 Mai 2012,ora 15.30, Sala de Festivități a Primăriei Municipale Colocviu și Video proiecții cu tematica Dada>

Simbata, 12 Mai 2012,ora 10.30, Biblioteca Municipala
Simpozion “Tristan Tzara și Cultura Dada”
1. Ecaterina Crețu, Universitatea “V. Alecsandri” Bacău și  Luminița Druga, Universitatea “V. Alecsandri” Bacau - ”Dada – prezente și interferente în spatial cultural francez”
2. Anca Bibiri, Univ. “A. I. Cuza” Iași “Tristan Tzara – marturii epistolare”
3. Intermezzo Mitos Micleușan – cantautor, redactor Radio Guerilla
4. Emilia Munteanu, Universitatea “V. Alecsandri” Bacău - “Tristan Tzara, Dada și Eugen Ionesco”
5. Victor Macarie, Iasi - ”1968, Moinești – vizita a trei dadaiști de renume internațional” și “Genealogia lui Tristan Tzara”
6. Recital poeme elevi Liceu Theoretic „Spiru Haret”
7. Vasile Robciuc, Moinești ”Asociația Cultural-Literara Tristan Tzara Moinești”
8. Alina Pistol, Școala Gimnaziala “George Enescu”, Moinești ”Tristan Tzara – moineșteanul Universal, contestatar de serviciu pe univers”
9. Nicolae Tzone și Iulian Tanase, avangardiști poeți suprarealiști, București

Duminica, 13 Mai2012, ora 11.00, Galeriile MansArta, Biblioteca Municipală Moinești vernisajul Expoziției Colective de Colaje “Tzara Dada Moinești”. Expun – elevi ai Liceului de Arta “George Apostu” Bacău, clasa prof. Georgian Mazerschi.

Acum se ocupă de promovarea evenimentului și așteaptă participanții. Le dorim succes în demersul lor spre a se înscrie pe harta turismului cultural românesc și universal!




miercuri, 18 aprilie 2012

Desluşirea unui basm: Tinereţe fără de bătrâneţe

Eroul unui îndrăgit basm popular românesc, pleaca călare în căutarea “tinereţii fără de bătrâneţe şi a vieţii fără de moarte”. Deşi găseşte acest tărâm al fericirii şi tinereţii veşnice, dorul de locurile natale îi sfâşie inima şi pierde darul dobândit, întorcându-se acasă.
Îmi amintesc miezul acestei poveşti din copilărie, ori de câte ori se întâmplă să mă nimeresc la vremea echinocţiului de primăvară în inima României, la Braşov. În fiecare an, aici se desfăşoară, un ceremonial de înnoire a timpului de către ceata junilor, după modelul altui obicei al cetelor de feciori organizate la sărbătorile solstiţiului de iarnă.
Obiceiul poartă numele de Sărbătoarea Junilor; debutează în Duminica Paştilor - când se constituie oficial ceata de juni, a cărei strângere şi iniţiere a avut loc la Buna Vestire. Având un caracter ritualic şi iniţiatic, datina este rezervat numai bărbaţilor, şi prin anumite componente face trimitere chiar la ritualuri ale strămoşilor noştri dacii.
Adăugaţhttp://www.adevarul.ro/locale/brasov/brasov-juni_brasov-stropit_juni-sarbatoare_juni-schei_brasov_0_469153290.htmli o legendă
 
Iniţial formarea grupului avea loc într-o zonă numită Coasta Prundului, dar pe la jumătatea secolului XIX, sub influenţa părintelui Popazu, aceasta a coborât în curtea Bisericii Sfântul Nicolae din Şcheii Braşovului, unde au fost realizate, în ultimele secole, regulamente scrise ale întregii grupări. De fiecare dată ceata se formează şi pleacă de aici. Preotul devenit părintele spiritual al grupului, înmânează însemnele conducătorilor şi apoi îi strigă pe rând pe toţi componenţii formaţiunii. Apoi întregul alai porneşte, într-un cadenţat zgomotos al potcoavelor - ce lovesc pietrele cubice de granit, către porţile cetăţii.
Junii albiori
 
Poate vă întrebaţi de ce acest obicei se desfăşoară la Paşti şi care este însemnătatea mersului călare spre Cetate?
Este bine de ştiut! Românii din Şcheii Braşovului au fost ciobani (mocani) renumiţi. Cum toate obiceiurile din epoca precreştină s-au afiliat în timp sărbătorilor creştine, din rândul acestora Paştele oferind suficient timp pentru petrecere şi jocuri, aşa şi această datină a urmat cursul evenimentelor. În plus mocanii se întorceau cu turmele de la iernat acasă în preajma acestei mari sărbători.
Alaiul călare, este reprezentarea unui vis al românilor din Şchei de a recâştiga vechile pământuri ocupate de saşi, prin mitul sacrificiului. Legenda spune că numai atunci când doi voinici vor reuşi să aşeze la porţile Sfatului doi brazi, după care vor înconjura de trei ori clădirea, acest lucru va fi posibil.
Ceata Junilor Braşovului îşi are izvorul dincolo de secolul al XVIII-lea, fiind compusă doar din tineri necăsătoriţi, de la şaisprezece ani în sus. Actuala formă de exprimare a obiceiului datează din secolul al XIX-lea, când îşi fac apariţia şi alte cete de „juni”, formate din bărbaţi căsătoriţi, călări pe cai şi organizate pe părţile Şcheiului Braşovului.
Stegarul junilor bătrâni
Spre deosebire de Junii Tineri sau Junii de rând, Junii Bătrâni îmbracă piese caracteristice de port care le-au dat şi numele: Albii, Dorobanţii, Roşiorii, Curcanii şi altele.
După cum aţi constat tradiţia are continuitate de peste trei secole, iar originile ei se află la mai bine de două milenii. Şi atunci te întrebi: oare n-au găsit ei tinereţea, fără de bătrâneţe…?
Junii Curcani
Puteţi verifica toate acestea, doar fiind la vremea Paştelui cel Mic - de Duminica Tomii în inima României, la Braşov.

luni, 2 aprilie 2012

Studenti, vi se pregateste ceva!

 
 
Universitate de Vara cu tema 
Calatori prin istorie in Cealalta Capitala”, 
ce se va desfasura... la toamna, intre 3 si 9 septembrie, la Alba Iulia.
 

Pretul de maximum 350 lei include 6 nopti de cazare in camere cu 1-2 locuri si masa in campusul Universitatii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, precum si participarea la toate activitatile din program:
- vizite la Sala Unirii, pe Traseul celor trei fortificatii de la Alba Iulia, la biblioteca documentara Batthyaneum, la catedralele ortodoxa si romano-catolica din Alba Iulia, precum si greco-catolica din Blaj - cu ghizi clerici;
 
 
- excursie pe vaile Ampoiului si Ariesului, cu vizitarea galeriei romane si a muzeului mineritului de la Rosia Montana, precum si a Targului national de turism rural de la Albac(in data de 8 septembrie, sambata);
- excursie pentru o sedinta de degustare de vinuri la castelul de la Cetatea de Balta al SC Jidvei SRL;
- exercitii de escalada intr-un spatiu amenajat in santurile cetatii Alba Iulia;
 
- atelier de arheologie, in masura in care identificam un santier arheologic disponibil;
- atelier de restaurare a cartii vechi sau cel putin o vizita la Centrul national de restaurare si conservare a cartii vechi;
- cateva scurte prelegeri.
 
Alte detalii, de saptamana viitoare, la  Departamentul Turism si Geografie, Facultatea de Comert, ASE(Fost Catedra de Turism-Servicii) pe Facebook.
http://www.facebook.com/profile.php?id=100000128459068