Despre mine

Fotografia mea
Născut la Moineşti (dupa ce fusese conceput la Bacău ori Piatra Neamt) de aici: MOINEŞTEANU. A făcut "cătănia" la Rădăuţi şi Iaşi, iar mai apoi s-a oprit la București. Atras de turism: practicat, teoretizat, predat și seminarizat, scris de și despre subiect, mai bine de 35 ani (continu intre 1976 - 1994 şi din când, în când - pentru cei dragi, chiar şi acum); "en passant" pe la vreo 4 companii de turism - cea mai cunoscută Nouvelles Frontieres - Simpaturism (unde a petrecut câţiva ani plini de "efervescenţă şi romantism revoluţionar"). Se numără printre inițiatorii turismului rural şi ecoturismului, din România.

luni, 7 mai 2012

Capitala SFANTULUI MUNTE ATHOS - Karyes(Careia)

 Karyes(Careia) este formată din câteva zeci de case, conace și biserici. În urmă cu 1000 de ani se numea Mesi, iar de la începutul secolului al IX-lea Lavra Careiei, pentru ca la 1394 dH, când a fost alcătuit al treilea Tipicon al Sfântului Munte s'o întâlnim cu denumirea de Schitul Careiei.



În mijlocul orașului se înalță Palatul Sfintei Chinotite (Sfintei Comunități), în care se întrunesc cei 20 de reprezentanți ai mănăstirilor, iar în fața palatului se găsește Biserica Protaton.



De jur împrejurul acesteia se găsesc câteva clădiri care găzduiesc mici magazine, precum și 19 clădiri mari, răspândite pe colinele înconjurătoare, cunoscute sub numele de conacele Careiei.



Aceste conace găzduiesc reprezentații celor 19 mănăstiri de pe Sfântul Munte Athos. Mănăstirea Cutlumus e singura care nu poseda conac, deoarece se afla foarte aproape de Careia.


În Careia și în jurul său exista 82 de chilii aparținând diferitelor mănăstiri, populate de monahi greci, bulgari, sârbi și români.


Condiția necesară pentru a vizita Sfântul Munte este obținerea permisului special (diamonitirion), eliberat de către biroul abilitat din Ouranoupoli, în baza rezervării prealabile făcute la Biroul pentru Pelerini din Thessalonic. Se eliberează permise pentru 120 de vizitatori pe zi.
Info suplimentare: http://www.proarad.ro/athos-meteora/careia.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu