Despre mine

Fotografia mea
Născut la Moineşti (dupa ce fusese conceput la Bacău ori Piatra Neamt) de aici: MOINEŞTEANU. A făcut "cătănia" la Rădăuţi şi Iaşi, iar mai apoi s-a oprit la București. Atras de turism: practicat, teoretizat, predat și seminarizat, scris de și despre subiect, mai bine de 35 ani (continu intre 1976 - 1994 şi din când, în când - pentru cei dragi, chiar şi acum); "en passant" pe la vreo 4 companii de turism - cea mai cunoscută Nouvelles Frontieres - Simpaturism (unde a petrecut câţiva ani plini de "efervescenţă şi romantism revoluţionar"). Se numără printre inițiatorii turismului rural şi ecoturismului, din România.

marți, 22 mai 2012

Vine, vine ziua învăţătorului...

Îmi aduc aminte de primele descrieri ale școlii de la Ion Creangă şi mai apoi de la mama mea, născută în anul - reorganizării învăţământului primar din ţara noastră prin Legea învăţământului primar - 1924.


Probabil că urmare a acestei legi ziua de 30 iunie a fost aleasă, câțiva ani mai târziu, ca zi a învăţătorului; dată fiind ziua de naștere a Asociației Generale a Învățătorilor din România pe 30 iunie 1927. Tribunalul Ilfov a autentificat statutul acestei asociații prin care se oficializa și finaliza atunci manifestarea solidarității între cadrele didactice la nivelul României Mari, corolar al tradiției asociative învățătorești, începută la 1869 în diferitele provincii în care exista școală românească.


În 1923, la un congres al lor, învățătorii au fost numiți “cei bogați în lipsuri, în îndatoriri și iubiri de moșie”.
Au trecut aproape 9 decenii, iar proporţia se pare că se păstrează...

Un comentariu: